• Twee grotere beursbedrijven met een notering in Amsterdam kwamen donderdag met de jaarcijfers naar buiten: BAM en DSM-Firmenich.
  • Bouwer BAM waarschuwt voor vertraging bij bouwprojecten voor woningen, maar beloont aandeelhouders wel met een inkoopprogramma voor eigen aandelen.
  • Biochemiebedrijf DSM-Firmenich gaat de tak voor diervoeding afsplitsen om winstgevender te worden..
  • Lees ook: Nieuwbouw stagneert verder: aantal verleende vergunningen in 2023 daalt naar 55.000

Donderdag kwamen twee grotere bedrijven met een notering aan de Amsterdamse beurs met de jaarcijfers naar buiten: biochemiebedrijf DSM-Firmenich en bouwer BAM.

DSM-Firmenich kondigde aan de tak voor diervoeding te willen afsplitsen. BAM waarschuwde voor de onzekerheid van het Nederlandse overheidsbeleid rond stikstof, dat de bouw van woningen beïnvloedt. Maar BAM gaat wel voor 30 miljoen euro eigen aandelen inkopen.

Het aandeel DSM maakte donderdag een koerssprong van ruim 12 procent. Beleggers reageerden ook positief op de cijfers van BAM en zetten het aandeel 12 procent hoger.

BAM ziet vertraging bij vergunning deel bouwprojecten in Nederland

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

BAM haalde over afgelopen jaar een omzet van 6,3 miljard euro, tegen een omzet van 6,6 miljard euro een jaar eerder. De bouwer heeft echter een aantal activiteiten afgestoten in 2023, wat de omzetcijfers beïnvloedt.

De aangepaste operationele winst (ebitda) kwam in 2023 uit op ruim 304 miljoen euro, tegen iets meer dan 350 miljoen euro een jaar eerder. Voor aandeelhouders heeft BAM een dividend van 0,20 euro over het boekjaar 2023.

Het bedrijfsbrede orderboek zakte licht tot 9,8 miljard euro en de nettowinst daalde van bijna 180 miljoen euro in 2022 naar 175 miljoen euro.

Bij de winstdaling speelt mee dat BAM in het voorgaande jaar nog boekwinsten behaalde op de verkoop van onderdelen. Topman Ruud Joosten van BAM ziet dus wel verbetering in de operationele prestaties. Hij vindt dat het bedrijf er sterk genoeg voor staat om extra geld te laten terugvloeien naar de aandeelhouders. BAM kondigde donderdag een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 30 miljoen euro.

Volgens het grootste bouwbedrijf van Nederland leiden kostenstijgingen en de gestegen rentes momenteel tot vertragingen bij de gunning van sommige projecten. De woningmarkt staat nog steeds onder druk, ziet BAM ook. Wel zijn er volgens het bedrijf hier "enkele signalen van herstel" omdat de lonen in Nederland flink omhoog zijn gegaan en de hypotheekrente wat meer is gestabiliseerd.

BAM, met hoofdkantoor in Bunnik, wist afgelopen jaar uiteindelijk 1.670 huizen te verkopen in Nederland. Dat is een behoorlijke daling ten opzichte van de meer dan 2.000 van een jaar eerder. Maar het is wel een verbetering ten opzichte van de circa 1.500 woningen waar topman Joosten in de loop van vorig jaar op rekende.

"De marktomstandigheden blijven op korte termijn uitdagend als gevolg van hogere rentetarieven, politieke en geopolitieke onzekerheden en de aanhoudende druk om personeel aan te trekken en te behouden", geeft Joosten wel aan. In het Verenigd Koninkrijk stelden activiteiten op het gebied van utiliteitsbouw vorig jaar daarnaast teleur als gevolg van problemen in de toeleveringsketen en kostenoverschrijdingen bij een groot project.

Joosten spreekt nu dan ook van goede prestaties bij de woningbouwactiviteiten van zijn bedrijf. In de tweede helft van het jaar zag hij ook duidelijke verbetering bij de utiliteitsbouw, oftewel het neerzetten van gebouwen die geen woonbestemming hebben. Verder zette BAM met het werken aan infrastructuur volgens hem "de positieve trend" voort.

DSM wil van tak voor diervoeding af om winstgevender te worden

Biochemiebedrijf DSM-Firmenich gaat zijn tak voor ingrediënten en vitamines voor diervoeding Animal Nutrition & Health (ANH) afsplitsen. Het speciaalchemiebedrijf zegt zich te willen concentreren op de activiteiten die grondstoffen voor verzorgingsproducten en voedingssupplementen maken.

DSM-Firmenich kampt al langer met zwakke prestaties bij ANH als gevolg van lage prijzen voor dierlijke vitamines. Met de afsplitsing wil het bedrijf zijn blootstelling aan de prijsschommelingen van vitamines verminderen. ANH telt wereldwijd ongeveer 6.000 werknemers en was vorig jaar goed voor een omzet van meer dan 3 miljard euro.

De afsplitsing moet volgend jaar plaatsvinden, aldus het bedrijf dat is ontstaan door de fusie van het Nederlandse DSM en het Zwitserse Firmenich. Daarbij worden alle opties bekeken.

Over 2023 haalde het fusiebedrijf een 7 procent lagere omzet van 12,3 miljard euro. De aangepaste operationele winst (ebitda) zakte met 22 procent naar 1,8 miljard euro. DSM-Firmenich wil de dividenduitkering over 2023 stabiel houden op 2,5 euro per aandeel.

Voor 2024 blijven de economische vooruitzichten onzeker, zo geeft CEO Dimitri de Vreeze aan in een persverklaring. Het bedrijf mikt op een verbetering van de aangepaste operationele winst, die voor komend jaar op minstens 1,9 miljard euro moet uitkomen.

LEES OOK: Beursrally houdt aan: zo kun je daar als belegger gedisciplineerd van profiteren